Praktijkvoorbeeld staan en betasten

Praktijkvoorbeeld staan en betasten.

In dit praktijkvoorbeeld wil ik graag de hond laten staan. Het staan van de hond kan nuttig zijn voor het borstelen van de hond en eventueel voor de hondenshow. Hier onder het stappenplan. Per trainings sessie maximaal 1 Stap uit het stappenplan.
Elke stap zult u meerdere keren moeten doorlopen voor u verder kan met de volgende Stap, denk aan kleine stapjes en geduld.

Stap 1

We stoppen een behoorlijk aantal brokjes in onze broekzak(of andere beloning), nemen de klikker in de hand en zorgen dat de duim altijd op het plaatje van de klikker is(startklaar om te kunnen klikken).  We kunnen dit gewoon in de huiskamer doen. Als u meerdere honden heeft, neem dan de te trainen hond even apart van de rest.

Wat we nu doen is wachten tot de hond zelf gaat staan(geen comando's roepen, niet lokken, de hond moet het zelf doen), hoe de hond staat maakt niet uit als de hond maar op 4 benen staat. Nu hoor ik al de geluiden van mijn hond kan dat niet. Staan kan de hond vanaf ongeveer 3 a 4 weken oud, dus dat moet nu ook geen probleem zijn. Er is geen hond die nooit een keer staat.

Blijf de positieve gedachte houden.

Wat eventueel wel kan als de hond blijft zitten of liggen, dat u zelf even bij de hond wegloopt. Hij moet dan opstaan om bij u te komen(niet roepen, de hond moet het zelf doen), hierbij kunt u op het moment van dat de hond staat klikken en daarna de beloning geven.

Zo nu hebben we het eerste klik moment voor elkaar gekregen. dit betekend niet dat u hond nu precies snapt waarvoor u geklikt heeft. Dit bereiken we door herhaling.

We starten weer van voren af aan. We geven de hond de ruimte om het gewenste gedrag weer te vertonen, in dit geval dus het staan. Gebeurd dit niet gaan we weer even een paar pasjes weg. De hond staat op en we klikken en de hond krijgt zijn/haar beloning. Dit blijven we herhalen, op een bepaald moment zult u zien dat de hond vanzelf bij u komt staan.

Stap 2

Als dit gebeurd kunt u  de tijd van het staan langer maken.
We wachten tot de hond naast ons staat en tellen in onze gedachten eenentwintig, meer niet alleen de eenentwintig, en dan klikken we en de hond krijgt zijn/haar beloning.
Denk aan wat ik eerder heb gemeld, kleine stapjes en geduld.
Dit herhalen we tot we het idee hebben dat we dit uit kunnen bouwen naar in gedachte tellen van eenentwintig-tweeentwintig, dan klikken en belonen.
Dit bouwen we langzaam uit.

Stap 3
Indien de hond 5 tellen naast u blijft staan gaan we hier een commando aan verbinden.
Commando's hoeft u niet hard te geven of streng, houd de commando's neutraal en rustig. Daarnaast geeft u maar 1 keer het commando
Kies voor u zelf het commando dat u hier aan geven wilt.
Zelf gebruik ik het woord staan, uitgesproken als staaaan, op een normale toon.

U doet nu het volgende.
U wacht tot de hond naast u gaat staan en zegt staaaan(of uw zelf bedachte commando) en klikt, direct achter elkaar, anders heeft u de kans dat het stamoment voorbij is aan het eind van uw commando en heeft u niet de mogelijkheid om te klikken(u weet dat de hond 5 tellen kan staan dus die tijd heeft u voor het commando en de klik gezamelijk).
Ook dit herhaalt u.

Stap 4

Als u het vertrouwen heeft dat u het commando naar voren kan brengen, dan geeft u op het moment dat de hond bezig is naast u te gaan staan het commando Staaaan telt weer even de 5 tellen en klikt waarna de beloning komt.

Stap 5

Als dat goed gaat dan brengen we het commando voor de gebeurtenis., dus nu eerst staaaan wachten tot de hond staat tellen de 5 tellen en klikken en belonen.
Dit blijven we herhalen en als het goed gaat kunnen we verder met de volgende stap.

Stap 6

U kunt nu de hond laten staan op commando en u kunt nu dus de tijd verder uit gaan bouwen hoelang de hond staat. De hond staat nog steeds gewoon naast u.

Stap 7

Als de hond lekker blijft staan op Commando dan gaan we kijken of we de volgende stap kunnen nemen.  Als de hond staat kriebel je even in de hals van de hond. Blijft de hond staan dan klikken en belonen blijft de hond niet staan dan terug naar stap 6.

Stap 8

Uw hond blijft nu staan op het moment dat u hem/haar kriebelt in de hals. Nu is het tijd om de hond op meerdere plaatsen te gaan aanraken tijdens het staan. Lukt het niet dan terug naar stap 7. Indien het wel lukt dan gaan we verder

Stap 9

We gaan nu de tijd uitbouwen dat uw hond zich laat betasten tijdens het staan, en als het goed gaat kunt u ook de positie van u ten opzichte van de hond veranderen. Bedenk 1 ding als een nieuwe stap niet geheel gaat zoals u wilt dan dient u altijd terug te vallen op de stap waarvan u weet dat die wel goed gaat.

Stap 10

Uw hond kan staan op Comando, blijft staan als u hem/haar betast en u kunt uw positie ten opzichte van de hond veranderen. De volgende stap word perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken. Zie hiervoor het volgende artikel: Perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten