Hoe leer ik het Signaal / de Klikker mijn hond aan?

Hoe leren we de hond dat het Signaal / de Klikker betekend dat hij beloont gaat worden.


Van nature is de hond natuurlijk niet bekend met het signaal dat u gebruikt.
Het signaal dient wel en geluid te zijn. Als u een hand signaal zou gebruiken en de hond staat met het hoofd van u af en u wilt toch belonen heeft de hond het signaal niet in de gaten en mist u uw kans op succes.
De stem is voor de meeste mensen iets wat ze graag willen gebruiken ze hebben het altijd bij zich. Er zit een groot nadeel aan de stem. onze stem is onderhevig aan onze gemoedstoestand. Zijn we de hele dag blij dan klinken we anders dan dat we die dag wat minder in ons vel zitten.
Vandaar dat we dan al gauw uitkomen op op een geluid dat we makkelijk kunnen produceren en altijd het zelfde is. Hiervoor gebruik ik zelf dus de Klikker(in bijna elke dierenwinkel te koop), het is even wennen maar dat gaat al snel goed.


Het aanleer proces is niet echt ingewikkeld.
Het gaat er om dat de Hond de link gaat maken tussen de klik en het verkrijgen van de beloning.
De beloning kan ook van alles zijn, als de hond het maar interessant genoeg vind.
De meeste honden zijn het makkelijkst te trainen met een brokje/snoepje.


Om te zorgen dat dit niet voor een tonnetjes ronde hond zorgt trekken we de beloningsbrokjes af van de maaltijd die de hond krijgt.


Ok nu echt het aanleren.
Men gaat rustig in een stoel zitten bakje brokjes op tafel(zorg dat de hond ze er niet zelf vanaf kan pakken.)
Klikker in de hand, hond in de buurt en u klikt en geeft daarna direct de hond een brokje. Bij de eerste klik zal de hond al naar u kijken van "Hé wat is dat voor geluid". Dit herhaalt u een aantal(hooguit10) keer. Na elke klik krijgt de hond altijd een brokje.
Nu stopt u voor een pauze. De pauze mag gerust een langere tijd in beslag nemen maar op zijn minst een kwartier.
U gaat daarna de zelfde sessie weer herhalen. Er komt na een paar keer klikken alleen een kleine verandering in. in deze tweede sessie gaat u namelijk kijken of de hond de link maakt tussen de klik en het brokje. Dit doet u als volgt:
U klikt en wacht even en dan als de hond de link heeft gelegd dan zal de hond u aankijken in afwachting van zijn/haar beloning. Als dit gebeurd heeft de hond de link gelegd. U maakt u sessie af en aan het eind heeft de hond dus de laatste klik gratis gehad.
Indien u hond niet de link heeft gemaakt dan herhaalt u na een pauze de tweede sessie nogmaals.


Hierna kunnen we starten met de training/opvoeding van uw hond.

1 opmerking:

  1. Mooi artikel! We trainen zelf bij ons op de hondenschool met de klikker en kan uit ervaring zeggen dat het prima werkt ;)

    BeantwoordenVerwijderen