Perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken bij staan en betasten 1.

Perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken bij staan en betasten 1.

Ik ga er van uit dat u de volgende artikelen al gelezen hebt, zo niet doe dat dan als nog voor u verder gaat.

Het trainen/opvoeden van uw hond met PSB.

Praktijkvoorbeeld staan en betasten. 

Het afbouwen van het aantal klikken heeft alles te maken met perfectioneren. Perfectioneren is niet meer dan werken naar het uiteindelijke resultaat dat u zelf wilt behalen. Dus stel een doel voor ogen dat u zelf wilt behalen.

In dit artikel ga ik verder op het praktijkvoorbeeld van het staan.
Aangezien ik met de honden naar de Show ga wil ik graag dat de hond netjes staat en zich makkelijk door de keurmeester laat betasten. Dit is dan ook het uiteindelijke doel wat ik voor ogen heb en dit zal ik dan ook beschrijven hoe ik dat realiseer met PSB.

Aangezien mijn hond na stap 10 van het praktijkvoorbeeld dus kan staan en zich laat betasten  door u en u kan uw eigen positie ten opzicht van de hond veranderen, gaan we een stapje verder.

Ik wil graag dat de hond netjes staat en zich door een ander laat betasten. Dit splits ik in mijn training dan ook wel op, het zijn 2 verschillende dingen.

Zelf begin ik met netjes staan. Hierbij is het uiteindelijke doel is te zien op de onderstaande foto:

U ziet de voorbenen en achterbenen netjes naast elkaar en recht onder het lichaam en de hond heeft de oren in de juiste stand en de staart waar deze hoort.

We weten nu het doel en gaan weer in stappen aan de gang. Denk er om na de klik altijd een beloning.

Stap 1
We geven het commando staan aan de hond en gaan kijken hoe de hond staat. staat de hond in 1 keer goed dan klikken we hiervoor. Staat de hond niet geheel goed dan onthouden we hoe de hond staat en klikken evengoed voor het staan.
Nu het volgende en denk er aan Kleine stapjes en geduld.
We laten de hond weer staan en kijken weer naar de hond hoe deze staat. we hebben nu 3 opties hoe de hond staat.
1 hij/zij staat exact evengoed als de vorige keer, dan klikken we.(Bijvoorbeeld 2 voeten goed)
2 hij staat beter dan de eerste keer, dan ook klikken.(Bijvoorbeeld 3 voeten goed)
3 hij staat minder goed dan de eerste keer, dan klikken we niet.(Bijvoorbeeld 1 voet goed)

Hierdoor laat u de hond weten wat je wilt. Klikt u per ongeluk verkeerd, jammer voor u , geluk voor de hond want na de klik komt altijd een beloning.

Dit doen we een aantal training sessies. Denk er om als je van je hond weet dat 5 keer genoeg is dan 4 keer de oefening doen en stoppen. We stoppen altijd positief, dus de laatste oefening word altijd beloont, dus de laatste is ook de best uitgevoerde. Lukt dat niet met deze oefening doe dan als laatste nog even een oefening die de hond erg goed weet, waarvan u weet dat die oefening altijd goed uitgevoerd word.

Een sessie hoeft niet lang te duren 5 minuten is vaak al voldoende dit is ook aan de leeftijd van de hond te relateren, hoe jonger de hond hoe korter het concentratie vermogen. 
U kan meerdere sessies doen op 1 dag, minimaal een 15 minuten pauze tussen de sessies eventueel kan u even spelen met de hond zodat de gedachte even verlegd word.

Stap 2
Verleg u grens. Als de hond bijvoorbeeld de eerste keer in stap 1 twee voeten goed had staan en dat u ondergrens was om te klikken dan gaan we nu klikken bij drie voeten goed.
Dus twee voeten goed helaas gen klik en drie voeten goed is klik, dit word dan u standaard om te klikken. dit herhalen in de korte training sessies tot we alle 4 voeten goed hebben.
Denk er om we hebben dus nog niet aan de hond gezeten, de hond heeft dit alles zelf gedaan en weet daardoor ook wat er verwacht word voor dat de hond de klik krijgt die de weg openmaakt naar die o zo geweldige beloning. Onthoud ook weer stoppen op het hoogtepunt.

Stap 3
Ik ga er vanuit dat de hond nu bijna elke keer goed gaat staan bij het commando staan.
Nu gaan we weer in onze gedachte tellen, dus in gedachte eenentwintig en klikken.
Dit kan nu veel sneller opgebouwd worden dan in het vorige artikel over het aanleren van staan. Let er op dat de hond ook echt blijft staan zoals u wilt. Verzet hij/zij een been dan niet klikken. We doen dan gewoon de oefening opnieuw, loop even met de hond weg en en geef opnieuw het commando staan.  Voldoet de hond aan uw verwachting dan klikt u, zo niet dan loopt u weer even een stukje met de hond en doet het opnieuw. Lukt het helemaal niet om de hond meerdere tellen te laten staan dan gaat u een stapje terug.
(Bijvoorbeeld: de hond kon 5 tellen netjes blijven staan en bij 6 tellen lukt het niet beloon dan weer even voor die 5 tellen anders gaat de lol voor de hond er echt af.)

Dit kunt u uitbouwen tot een langere tijd, denk er om Kleine stapjes en geduld.

Stap 4
De hond kan nu netjes staan op commando. Nu willen we ook dat de hond een trotse houding aanneemt met de oren in de juiste stand en de staart in de juiste stand. we gaan het plaatje compleet maken. Hiervoor voeren we de zelfde stappen weer uit.
We geven het commando staan en letten op het volgende.
1 Staan de voetjes goed, zo niet opnieuw starten, zo ja naar punt 2
2 Hoe is de houding van de hond. Deze houding nemen we als ondergrens om te klikken. dus nu klikken we.
Hierna kunnen we de oefening weer verder uitbouwen, met in ogenschouw genomen dat de hond zijn/haar klik verdiend op het moment dat het minimaal gelijk is aan de door u gestelde minimale verwachting. Legt u uw verwachtingen te snel te hoog dan zal u merken dat de hond geen vooruitgang boekt, doe dan een stapje terug.

Als stap 4 er goed in zit dan kunnen we verder afbouwen met de klik. houd hierbij het gestelde doel altijd voor ogen en klik alleen nog als de hond aan uw verwachting voldoet. dit kan langzaam aan minder worden. dus u laat de hond 2 keer de oefening perfect naar uw verwachting uitvoeren en klikt dan, Daarna word het 3 keer, en zo verder.
Als het niet lukt om een perfecte uitvoering te krijgen ga dan een stapje terug en beloon een keer voor de bijna perfecte uitvoering. Anders zal namelijk het geleerde weer vervagen.
Uiteindelijk kunt u voor deze oefening de klikker op de kast leggen. mocht de oefening verslappen in uw ogen dan pakt u de klikker weer op en werkt weer naar de perfectie(uw verwachting) toe.

Deze oefening is een voorbeeld en men kan alle gewenste gedragingen op deze manier in de hond trainen.
Het volgende artikel zal gaan over het uitbouwen van deze oefening zodat iedereen de hond tijdens het staan ook kan betasten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten