Perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken bij staan en betasten 2.

Perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken bij staan en betasten 2.

Ik ga er van uit dat u het volgende artikel al gelezen hebt, zo niet doe dat dan als nog voor u verder gaat.

Perfectioneren en afbouwen van het aantal klikken bij staan en betasten 1.


De hond kan nu minimaal 10 tellen netjes staan op commando met de oren in de juiste stand en de staart in de juiste stand. 
We gaan nu zelf eerst weer de hond betasten zoals besproken in het Praktijkvoorbeeld staan en betasten.(Stap 7 tot Stap 10)
Als dit goed gaat kunnen we gaan kijken of we ook anderen de hond kunnen laten betasten.

Wel wil ik even opmerken dat we over het algemeen te maken hebben met verschillende type honden en ze dus niet allen het zelfde reageren op andere personen.
ik onderscheid het om het eenvoudig te houden in 3 type:
-De hond die het minder plezierig vind tot echt niet leuk om door andere aangeraakt te worden.
-De hond die totaal geen probleem met het betasten van anderen heeft en rustig blijft staan.
-De hond die alleman vriend wil zijn en tegen iedereen opspringt.

De benadering die ik hier neerzet kan voor alle type gebruikt worden, alleen zal het ene type sneller door het geheel heen gaan als de andere. Denk er om kleine stapjes en geduld en daarnaast als iets niet lukt of niet meer lukt even een stapje terug. Train niet te lang aan een stuk door af en toe een pauze inlassen eventueel even spelen met de hond. Meerdere korte sessies is beter dan 1 lange sessie.

Stap 1Uw hond blijft nu netjes staan op het moment dat u hem/haar volledig betast. Nu is het tijd om een tweede persoon er bij te halen.
U laat een bekende van u zelf op een korte afstand(minimaal 2 meter) van de hond staan, hij/zij kijkt de hond niet aan. De hond moet de persoon wel kunnen zien. U geeft de hond het Commando staan en kijkt of de hond staat zoals u graag wilt. in mijn geval voetjes netjes onder het lichaam oortjes juist geplaatst en staart juist geplaatst.
Lukt dit niet omdat de persoon aanwezig is laat dan de persoon meer afstand nemen, tot het moment dat het wel lukt.
Als dit lukt dan klikken en de beloning.

Stap 2De bekende kan als stap 1 goed gaat vanaf dat startpunt als de hond staat een stap dichterbij doen. tot op de minimale 2 meter van de hond. Als dit gelukt is dan gaan we verder.

Stap 3


U laat de persoon nu een rondje om u en de hond heen lopen en kijkt wat er gebeurd.
Staat de hond nog steeds zo als u wilt dan kunt u klikken en belonen.
Heeft de hond zijn positie veranderd let dan op op welk moment dat gebeurd.
U herhaald de oefening en klikt voor de hond zijn positie wil gaan veranderen.
Dit is dus afhankelijk van waar de tweede persoon zich bevind en dat heeft u kunnen constateren tijdens de eerdere ronde.
Deze oefening herhaald u in meerdere sessies tot de persoon de volledige ronde kan lopen.

Stap 4

De zelfde oefening maar nu gaat de persoon langzaam aan de ronde kleiner maken. De persoon raakt de hond nog niet aan maar nadert de hond zonder de hond aan te kijken op uiteindelijk een 50 cm. De snelheid van het verkleinen van de afstand is per hond verschillend. Lukt het niet dan een stapje terug dus de afstand weer zo groot maken dat het wel lukt.
Dit herhalen we tot de hond echt goed blijft staan, over meerdere sessies.

Stap 5

Nu gaan we de persoon halt laten houden op de 50 cm van de hond. Op hoofd hoogte naast de hond. Verder nog niet aanraken en de hond niet aankijken. Klikken en belonen als de hond het goed doet.
Als dit goed gaat gaan we weer een stap verder, lukt het niet dan opnieuw of stapje terug.

Stap 6

De persoon gaat nu op de plaats waar hij gestopt is door zijn/haar knieën zodat hij op de zelfde hoogte komt als de hond. de hond niet aankijken niet aanraken. Als het goed gaat klikken en belonen. Dit zullen we meerdere sessies moeten doen.
Bij goed gevolg gaan we verder.

Stap 7Nu gaan we de 2 dingen combineren. de persoon loopt om u en de hond heen en gaat gehurkt naast de hond zitten op hoofd hoogte. als dit goed gaat klikken en belonen en gaan we verder. Zo niet dan stapje terug doen, tot dit goed gaat.

Stap 8

De hond blijft nu netjes staan als de andere persoon hierom heen loopt en naast de hond hurkt. Nu gaat de persoon de hond even een kriebel geven in de hals. Als dit goed gaat klikken en belonen, lukt het niet opnieuw proberen of stapje terug.

Stap 9

Het kriebeltje in de hals gaan we nu uitbouwen tot de persoon de gehele hond kan betasten.
Dit doen we over meerdere sessies en denk om wat u wilt zien van de hond. dat is belangrijk om in de gaten te houden. Als de hond anders doet dan u wilt even een stapje terug. Training sessies kort houden.
De laatste uitvoering moet goed genoeg zijn voor de beloning, ook al zou je daar een stapje voor terug moeten.
Meestal heb je dan je sessie te lang gemaakt.

Stap 10
Als stap 1 tot 9 perfect gaat dan herhalen we dit met een andere persoon, probeer dit met zoveel verschillende personen op deze manier te doen. denk er aan lukt iets niet opnieuw of stapje terug.

Stap 11

U zal merken dat het aantal klikken minder word door dat u hogere eisen stelt aan de hond.
Bent u zover dat u het gewenste resultaat heeft behaald dan kunt u nog vaker de klik  weglaten.
Klik alleen nog voor de wat echt het gewenste resultaat is, is dat altijd dan gaat u verder afbouwen met de klik en zal de vaker het gewenste resultaat moeten laten zien voor een klik. Uiteindelijk is het een gewoonte geworden voor de hond om het gewenste resultaat op het commando te laten zien. dan kunt u langzaam aan de klikker voor deze oefening op de kast leggen.

En ik blijf het zeggen Kleine stapjes en geduld.
Succes!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten